EFT nedir, nasıl yapılır?
Günlük hayatta alışveriş yapmak için çeşitli adımlardan biri para döngüsü olmakta
Günlük hayatta alışveriş yapmak için çeşitli adımlardan biri para döngüsü olmakta. Para döngüsü sayesinde insanların eline para geçer ve çeşitli şekilde bu para değerlendirilir. Paranın tutarına göre bunlar değişse de mevduat faizi ile paraya değer katmak seçilirken alışveriş yapmak ile istekleri hemen gerçekleştirmek olabilir. Para döngüsü sağlamak için genellikle EFT ve havale işlemlerine başvuru yapılır. Havale bankada olan hesaptan aynı bankada olan bir diğer hesaba para gönderme işlemine verilen isimken aynı bankalar arasında işlem döneceğinden dolayı ücret düşüktür. Hız yüksek ve zaman kazandırır. EFT ise bankalar arasında gerçekleştiğinden dolayı daha farklıdır.
EFT Nedir?
Elektronik Fon Transferi olarak bilinen ve para transferi yapmak zorunda olan şahısların kullanması için oluşturulan bir yöntemdir. EFT ile havale genellikle karıştırılırken aralarında fark bulunmaktadır. İşte EFT ile ilgili bilinmesi gerekenler ve farklar.
EFT saatlerinin bulunmasından dolayı havaleye göre daha az tercih edilmektedir. Ancak farklı bankalarca para transferi yapma zorunda kalanlar da EFT kullanmak durumunda kalabilirler. Bankacılar arasında Elektronik Fon Transferi olarak da bilinen kısaca EFT diye adlandırılan işlem kısaca kullanıcının farklı bir banka kullanıcısına göndermiş olduğu EFT olarak bilinmektedir. Yani bankalar arasındaki para transferi EFT olarak adlandırılmaktadır.
EFT olarak bilinen elektronik fon sistemi ise bankaların arasında gerçekleştiğinden dolayı yalnızca belirli saatlerde yapılabiliyor. Bu saatlerin de bankalar arasında açılış kapanış saatleri olduğu biliniyor. Havale işlemleriyse aynı bankanın içinde gerçekleştiği için günün her saatinde yapılması mümkün oluyor.
EFT işlemleri de bankalar arasında olduğundan dolayı kullanıcıdan para transferi yapılacağından dolayı detaylı bilgiler talep edilebiliyor. Havale işlemlerinde ise hesap numarası ile isim ve soy isim yeterli oluyor. EFT işlemi eğer IBAN ile yapılacaksa genel olarak daha az bilgi talep edilirken EFT hesap numarası ile yapılacaksa şube kodu, gönderim sebebi ve alıcı hesap numarası gibi bilgiler isteniyor.
EFT Saatleri
Bankaların çalışma saatleri dahilinde Elektronik Fon Sistemi yani EFT aktif oluyor. Bankadan bankaya değişiklik gösterse de 08.00 – 17.00 veya 08.30 – 17.30 olabilmektedir.
EFT Nasıl Yapılır?
İnternet bankacılığını sık kullananlar için bu işlemi yapmak hesaplarından olabileceği gibi isteyenler de ATM’den gereken tüm bilgileri girerek tamamlayabilirler. Her ikisini tercih etmek isteyenler için de banka veznelerinden istenen işlemleri yapılabilmektedir. Havale işlemi 7 gün 24 saat yapılabilirken EFT işlemi ise hafta sonları gerçekleşmemekte ve hafta içi mesai saatlerinde transfer gerçekleşmektedir. Gece saatlerinde yapılan EFT ise bir sonraki gün mesai saatleri içerisinde hesaba geçer. Eğer bankaların yarım gün çalıştığı zaman dilimine denk gelindiyse saat 11.00’dan önce EFT yapılmışsa gün içinde para karşı hesaba transfer olacaktır. 11.00’dan önce yapılmışsa da EFT bir sonraki ilk resmi iş gününe kalmaktadır.
Kaynak: https://ankaragundem.com.tr/ekonomi/ziraat-bankasi-eft-saatleri-ve-eft-ucretleri-nedir-h1883.html